czwartek, 8 sierpnia 2013

Upały nas wykańczają...

Zmiana klimatu, czy nam się wydaje?



W tym roku upały dają nam się we znaki. Ocieplenie klimatu widać dokładnie.
Wysokie temperatury na całym świecie męczą nasze organizmy.
W Chinach temperatura w sierpniu przekraczała 36 st. C - największe upały od 140 lat.
W Polsce dziś padną rekordowe upały, temperatura w województwie łódzkim ma przekroczyć 37 st. C w cieniu!
Afrykańskie upały atakują Europę.

Lekarze ostrzegają - takie upały mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Powodem problemów zdrowotnych ludzi starszych jest odwodnienie.
Naczynia krwionośne skóry się rozszerzają, aby chłodzić organizm, jednocześnie spada ciśnienie w strategicznych narządach, jak mózg czy serce. Krew staje się bardziej gęsta i częściej dochodzi miedzy innymi do udarów niedokrwiennych mózgu.


Pijmy dużo wody, jedzmy lody, najlepiej nie wychodzić dziś z domów :-)

Co na obiad w taki upalny dzień ?

CHŁODNIK !



Chłodnik przyrządza się ze świeżego zsiadłego mleka. Można także wykorzystać kefir, jogurt naturalny lub maślankę. Potrzebujemy także lekko obgotowanych, pokrojonych liści botwinki, startego ogórka zielonego, trochę kopru i szczypiorku. Przyda się także kilka kropli świeżego soku z cytryny.

Składniki:
- 400 g jogurtu lub 200 g jogurtu i 200 g kefiru,
- pęczek botwinki,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 świeży ogórek,
- pół pęczka koperku i szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku

Botwinkę opłukać, pokroić dość drobno, wrzucić do garnka, potem wlać niecałą szklankę wrzątku, łyżkę soku z cytryny, trochę cukru i gotować, ale nie zagotować. To może potrwać 5-10 minut. Potem ostudzić. Następnie wlać jogurt i roztrzepać. 
Dodać posiekany koperek i szczypiorek, starty ogórek zielony (na małych oczkach). Teraz czas na przyprawy: sól, pieprz - ewentualnie odrobina maggi do smaku. I do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik można podawać z ugotowanymi jajkami i kilkoma kostkami lodu.

 Smacznego!


Od soboty zmiana pogody, będzie ciepło, ale nie będzie już takich upałów. ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz